Ben ik overspannen? Welke overspannen behandeling helpt? Coaching Twente geeft antwoord.

Als je je al een tijdje opgejaagd voelt. Piekert, slecht slaapt en steeds meer moeite hebt om je hoofd erbij te houden. Zit je ook nog eens hoog in je emotie? Wees eerlijk tegen jezelf. Grote kans dat je overspannen bent of, er tegenaan zit.

Lees meer
Ben ik overspannen?
Wat is eigenlijk overspannen?

Wat is eigenlijk overspannen? Een korte inleiding.

Veel mensen ervaren best veel druk, vandaag de dag. Je hebt je werk, misschien wel jonge kinderen, of bent mantelzorger voor mensen in je omgeving: verzin het maar.

Dan heb je nog je sociale leven, wat voor velen ook een zekere druk met zich meebrengt. Onderhoud ik mijn contacten wel goed? Haal ik wel voldoende uit mijn leven? Doet mijn omgeving toch ook?

Hoe druk je nu werkelijk bent is in zekere zin een irrelevante vraag. Waar het om gaat is wat jij daarbij voelt. Hoe jij dat ervaart. De één voelt zich helemaal happy bij een druk bestaan met veel prikkels, terwijl een ander van nature meer gebaat is bij wat meer regelmaat en structuur.

Voor beiden geldt echter dat lichaam en geest op een bepaald moment kunnen laten merken dat het genoeg is. Dat je teveel op je tenen loopt. Hoe je dat merkt? Eigenlijk vanzelf. Tenminste, als je weet hoe je het herkent. Judith oude Reimerink van Coaching Twente is daarbij graag jouw luisterend oor.

Samen met haar kom je erachter of de voortekenen jou niet bedriegen.

Neem contact op

Hoe herken je overspannenheid? En hoe kom je er van af?

In de kern bestaat de behandeling van overspannen uit drie fases.

Herkenning

Veel voorkomende symptomen van overspannenheid zijn het gevoel dat je opgejaagd wordt. Geruime tijd eigenlijk net teveel werkt voor de tijd die ervoor staat. Slechter slapen. Piekeren. Snel emotioneel zijn. En zo zijn er nog wel een aantal. Judith heeft ze in de loop der jaren allemaal wel voorbij zien komen. Het komt namelijk heel veel voor. Niks om je voor te schamen dus. Behandeling van overspannenheid begint met het toegeven ervan. Voor jezelf constateren dat je het niet meer trekt. Coaching Twente helpt je daarbij, met het stellen van de juiste vragen. Zo kom je al snel tot het inzicht dat het eigenlijk anders moet. Op dezelfde voet doorgaan kan namelijk leiden tot een burn out. Dan ben je nog verder van huis.Beter is het om eerder in te grijpen

En dan is het goed om eerst een beetje rust in te bouwen. Dat hoeft echt niet te betekenen dat je uit gaat vallen op je werk, of jezelf afzondert in je privé-situatie. Integendeel: Het is juist goed om jouw naaste omgeving gewoon te zeggen dat je overspannen bent of er tegenaan zit. Het zal leiden tot begrip voor het gegeven dat je even een tandje terug moet schakelen. Relatieve rust is goed voor je.

Bedenken oplossingen

Daarna zet je samen met Judith oude Reimerink de mogelijke oorzaken voor jouw overspannenheid op een rijtje. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar dat is het in de praktijk vaak helemaal niet. Coaching Twente heeft heel veel ervaring met overspannnen behandeling. Het gaat om het stellen van de juiste vragen. En dat is nou net hetgeen, wat Judith al jaren doet. Samen inventariseer je de oorzaken, en samen met haar bedenk je oplossingen die voor jou werken. Vaak zijn die heel eenvoudig. Gelukkig maar, want ze moeten werkbaar zijn voor jou.

Oplossingen uitvoeren

Op je werk in alle eerlijkheid eerder je grens aangeven. In ieder geval tijdelijk een stapje terug doen als vrijwilliger. Of je toch iets minder laten claimen door anderen.
Welke oplossingen je ook bedacht hebt: ze moeten bij jou passen en realistisch zijn. Toch is het soms best eng om ze ook daadwerkelijk in de praktijk te brengen. Judith van Coaching Twente begrijpt dat als geen ander. Zij ondersteunt jou heel graag in je weg naar herstel. Samen zorgen jullie ervoor dat je niet weer in de zelfde valkuil stapt. Het gaat om jou. Om jouw welzijn. Coaching Twente is er voor jou!

Gratis kennismakingsgesprek inplannen
Hoe herken je overspannenheid?