Een zekere mate van stress is geen probleem. Je hebt het regelmatig zelfs nodig om goed te kunnen presteren. Maar teveel is niet goed. Hoe je dat herkent en wat je eraan kunt doen lees je hier.
Judith Oude Reimerink van Coaching Twente hoort het maar al te vaak: “ik heb last van stress”
Het woord “stress” is eigenlijk een containerbegrip. Heel veel mensen ervaren allerlei verschillende emoties als “stress” En dat is helemaal niet vreemd. De ene mens is de andere niet. Niet iedereen ervaart bepaalde emoties op dezelfde manier.
Stress betekent in de kern: spanning. Of druk. Het is een soort spanning die je op allerlei manieren kunt ervaren. Bekende voorbeelden zijn het gevoel dat veel mensen hebben vlak voor een examen. Of voor aanvang van een wedstrijd. Stress is dan ook niet per definitie verkeerd. Het kan je helpen om je ergens voor op te laden. Om op een bepaald moment goed te presteren.
Maar er zit ook een andere kant aan het begrip stress. Teveel stress ervaren is namelijk niet goed.
En ook daarvan kent iedereen wel voorbeelden. Deadlines krijgen die wel erg scherp zijn.
Moeite om alle borden thuis en op het werk in de lucht te houden.
Iedereen ervaart momenten van stress in zijn of haar leven.
De één gaat daar relatief makkelijker mee om dan de ander. Maar voor iedereen geldt dat er een moment kan komen dat het te veel wordt. Tijd om in te grijpen dus.
Maar hoe?
Neem contact opAls jij op zoek bent naar tips om stress te verminderen heb je voor jezelf al een belangrijke stap gezet. Je geeft immers toe dat je last hebt van stress. Dat uit zich bijvoorbeeld in slechter slapen, piekeren, hoofdpijn, concentratieproblemen, etc.
Vaak is het wel moeilijk om er voor jezelf de vinger op te leggen hoe dat nou precies komt.
Verschijnselen van stress vind je nog wel op internet. De oorzaken ervan niet. Is ook niet gek, want dat verschilt nu eenmaal van mens tot mens. Wat voor jou dagelijkse routine is kan een ander als heel stressvol ervaren. En andersom. Judith Oude Reimerink van Coaching Twente heeft heel veel ervaring met het herkennen van oorzaken die bij iemand stress veroorzaken. Zij biedt allereerst een luisterend oor. Door het stellen van de juiste vragen kom je samen met haar vaak al snel uit bij de kern van het probleem: welke oorzaken zorgen bij jou het gevoel van teveel stress?
De volgende logische vraag is natuurlijk wat je eraan kunt doen.
Het antwoord daarop is niet zo eenvoudig. Dat betekent niet dat een oplossing ingewikkeld hoeft te zijn, zeker niet. Er zijn alleen heel veel denkbare oplossingen. De één is al heel erg geholpen met meer en kwalitatief betere nachtrust. En het hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn om dat voor elkaar te krijgen. Misschien moest je maar eens wat minder koffie drinken. Of iets beter prioriteren.
Wat de mogelijke oplossing ook is: hij moet bij jou passen. Voor jou uitvoerbaar zijn.
En samen met Judith vind je hem ook gegarandeerd. Wedden?
Gratis kennismakingsgesprek inplannen